We know Estonia
11.12.2021 | Leisure

Test your knowledge of Estonia in our December Quiz!

Photo Andrei Chertkov

Test your knowledge of Estonia in our December Quiz!

 

1. By what name is Santa Claus known in Estonia?

A. Jõulupukk

B. Jõuluvana

C. Näärivana

 

2. Who is the mayor of Tallinn?

A. Taavi Aas

B. Edgar Savisaar

C. Mihhail Kõlvart

 

3. How many meters above sea level is the average height of Estonian land?

A. About 50

B. About 100

C. About 150

 

4. Which country ruled Southern Estonia from 1561 to 1629?

A. Sweden

B. Prussia

C. Poland

 

5. What is the old folk name for December in Estonian?

A. Näärikuu

B. Jõulukuu

C. Kuusekuu

 

6. In December of which year did the Communists attempt a coup in Estonia?

A. 1924

B. 1931

C. 1938

 

7. How many rivers and streams flow into Peipsi lake?

A. 37

B. 137

C. 237

 

8. What was the unemployment rate in Estonia in the third quarter of 2021?

A. 5.7

B. 7.7

C. 9.7

 

9. Who is the manager of the rally driver Ott Tänak?

A. Timo Jouhki

B. Markko Märtin

C. Juha Kankkunen

 

10. What war between 1904 and 1905 involved many Estonian men?

A. The Russia-Japan War

B. Crimean War

C. World War I

 

11. What is the administrative centre of Läänemaa?

A. Pärnu

B. Haapsalu

C. Vormsi

 

12. Which country was the first to recognize Estonia’s re-independence in August 1991?

A. Finland

B. Sweden

C. Iceland

 

Answers: 1. B, 2. C, 3. A, 4. C, 5. B, 6. A, 7. C, 8. A, 9. B, 10. A, 11. B, 12. C

 

To learn more about this and similar topics
Estonia Quiz Haapsalu Iceland jõuluvana Markko Märtin Mihhail Kõlvart Prussia Santa Claus

2.7.2022 | Leisure

There are 136 campsites in Estonia for those travelling with a motorhome. Here we present 20 of the best.

There are 136 campsites in Estonia for those travelling with a motorhome. Here we present 20 of the best.

Northern Estonia Vanamõisa Caravanpark 1 If you don’t want to go too far from Tallinn, then a good place … Read more

30.6.2022 | Leisure

Tartu’s popular summer Car-Free Avenue opens tomorrow with a concert from Stefan and Justament

Tartu’s popular summer Car-Free Avenue opens tomorrow with a concert from Stefan and Justament

On July 1, the popular Car-Free Avenue will return to the centre of Tartu. This year, Vabaduse Puiestee will … Read more

29.6.2022 | Leisure

A cozy day in the fascinating world of science

A cozy day in the fascinating world of science

The Science Center AHHAA has two main exhibitions, with the themes of technology and nature. In addition to the … Read more

28.6.2022 | Leisure

Caravanning in Estonia – “Don’t settle for just one campsite”

Caravanning in Estonia – “Don’t settle for just one campsite”

The caravan season will soon be at its busiest again, and this summer is expected to be a record … Read more

21.6.2022 | Leisure

Public Midsummer celebrations in Tallinn and Viimsi

Public Midsummer celebrations in Tallinn and Viimsi

Midsummer (June 24) is one of the most important celebrations of the year in Estonia. It was traditionally celebrated … Read more

19.6.2022 | Leisure

Tallinn Botanic Garden to exhibit hundreds of different types of blooming peonies from tomorrow

Tallinn Botanic Garden to exhibit hundreds of different types of blooming peonies from tomorrow

Between 20 June and 3 July, Tallinn Botanic Garden welcomes visitors to a fascinating world of gorgeous peonies. On … Read more

13.6.2022 | Leisure

Disney+ streaming service to launch in Estonia tomorrow

Disney+ streaming service to launch in Estonia tomorrow

The Disney+ streaming service will begin broadcasting in Estonia from tomorrow. On top of countless classic Disney made movies … Read more

10.6.2022 | Leisure

camera icon10
Tallinn’s Patarei Sea Fortress set to be renovated by 2025

Tallinn’s Patarei Sea Fortress set to be renovated by 2025

Developer US Real Estate has announced plans to begin renovations of the Patarei Sea Fortress this year. The project, … Read more