|
|
|
|
Juhtkiri. Tunnustatud restoranikultuur
|
Restoranikultuur on Soomes paari viimase aastakümnega teinud läbi rohkem muutusi, kui kogu eelnenud sajandi vältel.
|
|
|
arem olid restoranid peened paigad, mida külastati suhteliselt harva. Uksel kontrollisid shveitserid riietuse korrektsust ja eelnevat joobeastet. Polnud harvad juhused, et inimene saadeti tagasi fabritseeritud ettekäänete tõttu, sest shveitserile lihtsalt nägu ei meeldinud. Selliseid asju juhtus veel isegi 70- tel aastatel. Õnneks on rahvusvahelised tuuled toonud muutusi ka Soome. 2000- tel aastatel on restoranist saanud üldkasutatav avalik koht. Pärast tööpäeva lõppu astutakse sisse jooma klaasikest õlut ja õhtuti minnakse restorani ka siis, kui ei ole otseselt pidulikku põhjust. Suurtes linnades populaarseks saanud kvartalirestorani- desse koguneb sõpruskondi ka päevasel ajal. Vürtsi lisavad Soomes edukalt kanda kinnitanud eksootilised restoranid. Teravnenud omavaheline konkurents on kasuks tulnud ennekõike külastajatele. Teenindus on muutunud kliendikesksemaks ning paranenud on ka toitude kvaliteet. Selle tulemusena saavad prae- gu kaks Helsingi restorani tunda uhkust mainekate Michelini tärni- de pärast. Maailma autoriteetseimad kriitikud leidsid selle au väärili- sed olevad Chez Dominique'i ja G: W. Sundman'i. Neid auavaldusi on Soome restoranidele ka varem omistatud, kuid mitte kunagi kahte samaaegselt.
|
|