 |

|
 |
 |

Juhtkiri. Tunnustatud restoranikultuur
|
 Restoranikultuur on Soomes paari viimase aastak�mnega teinud l�bi rohkem muutusi, kui kogu eelnenud sajandi v�ltel.
|

|

|

arem olid restoranid peened paigad, mida k�lastati suhteliselt harva. Uksel kontrollisid shveitserid riietuse korrektsust ja eelnevat joobeastet. Polnud harvad juhused, et inimene saadeti tagasi fabritseeritud ettek��nete t�ttu, sest shveitserile lihtsalt n�gu ei meeldinud. Selliseid asju juhtus veel isegi 70- tel aastatel. �nneks on rahvusvahelised tuuled toonud muutusi ka Soome. 2000- tel aastatel on restoranist saanud �ldkasutatav avalik koht. P�rast t��p�eva l�ppu astutakse sisse jooma klaasikest �lut ja �htuti minnakse restorani ka siis, kui ei ole otseselt pidulikku p�hjust. Suurtes linnades populaarseks saanud kvartalirestorani- desse koguneb s�pruskondi ka p�evasel ajal. V�rtsi lisavad Soomes edukalt kanda kinnitanud eksootilised restoranid. Teravnenud omavaheline konkurents on kasuks tulnud ennek�ike k�lastajatele. Teenindus on muutunud kliendikesksemaks ning paranenud on ka toitude kvaliteet. Selle tulemusena saavad prae- gu kaks Helsingi restorani tunda uhkust mainekate Michelini t�rni- de p�rast. Maailma autoriteetseimad kriitikud leidsid selle au v��rili- sed olevad Chez Dominique'i ja G: W. Sundman'i. Neid auavaldusi on Soome restoranidele ka varem omistatud, kuid mitte kunagi kahte samaaegselt.
|
|