|
|
|
|
Kerget taimetoitu
|
Taimetoidu restoran Silvoplee on hellitanud vegetariaanlaste maitsorganeid juba paar aastat. Hakaniemes saab traditsioonilise lihatoidu austaja veenduda selles, et ka taimetoidul ei puudu oma võlu.
Desserdiks sobib suurepäraselt marjakook. |
|
|
|
ilvoples suhtutakse toidusse kompromissitult ja asjatundlikult. Klientuuri moodustavad nii tervislike kui ka eetiliste põhjuste tõttu taimetoitu eelistavad inimesed. Vaatamata toitumisharjumustele tasub Silvoplesse minna neilgi, kes otsivad kordumatuid maitseelamusi.
Elava toidu koolkonna esindajad piirduvad vaid kuumutamata toore taimetoiduga. Enamik rahuldub siiski taimsetest toorainetest valmistatud suppide, ahjuroogade ja –küpsetistega. Restoran Silvoples leiavad samast letist sobiva toidu mõlema suuna pooldajad. Sooja toitu on iga päev neli erinevat ja pidevalt vahelduvat varian ti. Külmad hapendatud suupisted, salatid, idud, merevetikad ja melonid kuuluvad igapäevasesse menüüsse. Taimetoidu restoranis on toorainete päritolu suhtes karm kord. Silvoples ei kasutata loomseid rasvaineid, kunstlikke magusaineid ega ka liigselt kalorivaeseid aineid. Vajadusel piirdutakse taimeõli, sojapiima, suhkru ja meega. Toorained hangitakse kui vähegi võimalik otse tootjatelt, kusjuures eelistatud on looduslikes tingimustes kasvavad taimed. Ka imporditav toore on suures osas looduslikes tingimustes kasvatatud.
Taimetoidu kõrvale sobib hästi vein või õlu, mõlemate valik on Silvoples loomulikult rikkalik.
Et taimetoit on kerge, siis on eriti soodne see, et maksta tuleb vastavalt annuse kaalule. Isevõtuletilt valitakse meelepärane kogus, mille järel portsjon kaalutakse kassa juures. Kõik maksab 98 marka/ kg ja keskmiselt kulub ühe eine peale 40- 60 marka. Päevasupp maksab 26 marka. Supi juurde kuuluvad restorani köögis valmistatud kuklid.
Külastuspäeval menüüs olnud kardemoniriis seostus idamaise köögiga, hautatud juurviljad esindasid traditsioonilist Soome kööki ja küüslauk ning kõrvits viitasid Vahemeremaadele. Hapukapsas ja porgand olid väga maitsvad nagu ka merevetikad. Idud ja võrsed olid ootuspärase maitsega. Esmakordselt restorani külastajal tasub nõu küsida kompetentsetelt teenindajatelt või alustada väikeste kogustega proovides võimalikult palju erinevaid toite. Kui miski meeldima hakkab, saab seda juurde võtta. Desserdiks sobib suurepäraselt elava toidu põhimõtetele vas tavalt valmistatud marjakook, mille alus on “küpsetatud” kuivatatud puuviljadest ja kookosest. Pärast taimetoidu söömist on enesetunne kerge ja meeldiv. Vägisi tundub, et oled teinud endale heateo.
Silvople sisustus ei ole üle disainitud vaid lähtub eeskätt heast maitsest. Umbes 70 istekohta on paigutatud ruumikasse saali lahedalt ja paraja hingamisruumiga. Seintel ripub kunstiteoseid ja laudadel on alati värskeid lilli. Rahulik taustamuusika ja väikese purskkaevu vulin täiendavad restorani õrna miljööd. Restorani omanik on teatrilavalt, filmidest ja televisioonist tuttav näitleja Satu Silvo.
Silvoplee. Toinen linja 3, 00530 Helsinki. Tel. +358 (0) 9 726 0900
|
|