|
|
|
|
Kuidas oleks austritega?
|
Särisevat mõõkkala grillirestilt ehk jahedaid austreid jää pealt? Seda ja palju muudki leiate Grill Fishist. Loomulikult värskeimas konditsioonis.
Austrid serveeritakse avatuina jääkildudel. |
|
|
|
ala- ja karploomadest valmistatavatele roogadele spetsialiseerunud restoran Grill Fish asub Helsingi südalinnas, Raudteejaama vastas. Menüüsse on kogutud retsepte kogu maailmast asetades siiski rõhu Euroopa erinevate randade kala- ja karploomadest valmistatavatele roogadele. Paari toidu valmistamisel kasutatakse ka Soome päritolu kala. Ka pasta, kotleti ja salati eelistajatele leidub menüüst sobivat. Peaaegu kõik toidud valmistatakse köögis paikneval muljetavaldavalt suurel laavakivist grillpliidil. Erandiks on vaid restorani eripakkumine – elavalt söödavad austrid.
Austrid saabuvad Grill Fishi Prantsusmaalt Cancale’i linnast. Need on kasvanduses toodetavad avamereaustrid. Tänu sellele saab neid tarnida aastaringselt.
Suuruselt klassi 2/ 4 kuuluvad austrid kaaluvad 80- 100g ja neid transporditakse korvides 50 kaupa tihedalt adrusse pakituna. Restorani külmikutes säilivad nad serveerimiskõlblikena ehk teisisõnu elavaina viis päeva. Nädalas müüakse Grill Fishis 150- 300 austrit.
Austrid serveeritakse avatuina jääkildudel. Liha lahutatakse karbist väikese kahvli abil, mille järel topitakse mahlane suutäis suhu. Mõned neelavad austrid alla tervelt, teised jälle eelistavad peeneks närida, et nautida kauem ehtsat meremaitset. Maitsestamiseks võib kasutada sidrunit, pipart või tabascot. Soola ei tarvitse mereveest läbi imbunud austritele lisada. Joogiks soovitab ülemkokk Inglise tumedat õlut, kuid sama hästi sobib ka karge valge vein. Kuigi mitte kõigile ei pruugi austrid maitseda, tasub neid vähemalt korra siiski proovida, sest maitseelamus on tõesti ainulaadne.
Toorained ja ennekõike nende värskus on ülemkokk Petri Sikstuse sõnul teravaima tähelepanu objektiks. Külmutatud tooraineid ei kasutata ja ka kõige eksootilisematest kohtadest saabuvad mereannid jõuavad restorani üksnes jahutatuina. See seab restorani säilitusruumidele kõrged nõudmised. Ainuüksi elavatena säilitatavate austrite ja merivähkide jaoks on täiesti iseseisev jahutusruum. Ka teiste mereandide puhul ei pruugi värskuse pärast muretseda. Toorainete kõrge kvaliteet ja välimus tuleb loomulikult kõige paremini esile rikkalikes toiduannustes. Praadide hinnad algavad viiekümnest margast, mis on Soome kohta väga soodne.
Mereandide valikut täiendab rikkalik veinikaart, kus leidub veine maailma kõige erinevamatest paigust. Klaasi kaupa müüdavaid veine on üllatavalt palju (üle 40 sordi), mistõttu laudkonnal või üksinda einestajal ei tarvitse piirduda ühe või kahe margiga. Veinid on grupeeritud vastavalt liigile, mis hõlbustab soovitava joogi valimist. Lisaks heale toidule pakub Grill Fish meeleolukas mereteemalises interjööris ka sõbralikku ja sujuvat teenindust. Restorani akendest avaneb suurepärane vaade Raudteejama väljaku saginale.
Grill Fish, Kaivokatu 6. 00100 Helsinki. Tel. +358 (0) 9 27072020
|
|