|
|
|
|
Restoran Mandarin Court – ehtne hiina kodune toit
|
Helsingis on kümneid hiina restorane. Kõik nad on sisustuse ja pakutavate toitude osas üsna sarnased. Mitmed rõhuvad rohkem välisele butafooriale kui toitudele. Mandarin Court on hoopis teine tera.
|
|
|
elsingi kesklinnas, Mannerheimintiel asuva teatri vastas on avatud linna vastseim hiina restoran. Vaid paari kuu jooksul on Mandarin Court leidnud truu püsiklientuuri. Külastajatest moodustab märkimisväärse osa aasia päritolu klientuur, mis annab tunnistust pakutava toidu heast kvaliteedist. Restorani koos oma abikaasaga juhtiv Irene Lah kinnitab, et Courtis valmistatakse vaid tüüpilisi ja ehtsaid hiina koduseid roogasid: praade, milliseid saab Hongkongi, Malasia või Pekingi rahvuslikes restoranides ja mis veelgi olulisem – neid roogi söövad ka tavalised hiinlased ise. Ehtsuse eeltingimuseks on Hiinast toodavad maitseained ja haruldased toorained. Mandarin Courti kööki jõuavad need hollandi hulgifirma vahendusel. Kogu personal koosneb aasialastest. Neljast restoranis töötavast kokast on kaks pärit Hiinast ja kaks Hongkongist. Lahi sõnul oli sellise restorani jaoks koht olemas. Turism on üha rohkem tutvustanud inimestele eksootiliste köökide võlusid ja teinud põhjamaalased altimaks võõrastele köögikultuuridele.
Veel 10 aastat tagasi võis Soomes hiina toidu pähe serveerida mistahes hapukas kastmes lihatükki koos riisiga. Tänapäeval klienti nii lihtsalt enam lollitada ei saa. Inimesed tunnevad üha paremini idamaade köögi omapära ja on tihti kodus ka delikatesside osas. Samas on suurenenud ka Aasiast tulevate turistide vool. Neile kõlbab vaid ehtne aasia toit. Lahi sõnadele annab kaalu 14 aastane restoranipraktika Soomes.
Kanton- köök
Mandarin Court esindab hiina köögi Kantoni koolkonda, millele on omased pehmelt maitsestatud ja kaua küpsetatud ning aurus valmistatud toidud. Menüüs on ligi 120 erinevat rooga, millest paljusid linna teised hiina restoranid ei paku. Näiteks väikesed, kuid imemaitsvad Dim Sum liharullid, iga päev serveeritav Pekingi hani ning aurus valmistatavad hiidvähid, mis kõik koos moodustavad osa kohalikust omapärast.
Peakoka soovitusel valisime menüüst põrsakülje King do. Magusate maitsete kaskaadina mõjuv kaste maitseb traditsiooniliselt magushapukalt, kuid on varem kogetutest mahedam. Kasutatud maitseaineid ei tasu ära arvama hakata, sest pole ühtki domineerivat maitset. Liha on nii pehme, kui piisavalt kaua keskmises kuumuses küpsenud põrsas saab üldse olla. Soojendataval alusel säilib ka suur portsjon kuumana kogu eine lõpuni vaatamata sellele, et seda tõstetakse korraga taldrikule vaid paari lusikatäie haaval. Lisandiks tuuakse sedavõrd palju riisi, et seda juurde tellida pole vaja. Desserdiks pakutakse hiina restoranide püsisoosikut, praetud banaani ja jäätist, mida saab ka leegitsevana.
Suurema seltskonnaga restorani minnes on kaval tellida erinevaid liharoogi, et siis neid omavahel proovimiseks vahetada. Nii saab igaüks sama hinna eest maitsta palju enam kui üksi süües. Esimene mulje restoranist on väga hea. Suhu jääb meeldiv järelmaitse ja kõhtu küllastustunne. Hiinlased on alati osanud serveerida toitu optimaalses koguses.
Restorani interjöör järgib tüüpilisi hiina klisheesid – kujukesed ja paberlaternad. Õnneks pole siiski ületatud hea maitse piire. 98 kohalisest söögisaalist avaneb suurte akende kaudu hea vaade kihavale Mannerheimintiele. Mandarin Courti soodsad hinnad on veelgi soodsamad äripäevade lõunatundidel (11- 15), mis söögikord võib maksta isegi alla 40 marga.
Restoran Mandarin Court
Mannerheimintie 8. 00100 Helsinki. Tel. +358 (0) 9 278 2700
|
|