Retrostiilis kitš
Kiiksuga nimi ei anna just eriti tabavalt edasi Kitch Eat & Drinki õdusalt kodust õhkkonda ja kööki.
„Lunch?” läheb baarimees suju- valt üle inglise keelele. Tegemist on reipa, positiivse ja võltsimatult külalislahke vastuvõtuga, mis lisab söögikohale kohe boonuspunkte. Niisiis saan kohe ammendava ülevaate kõikidest menüüs olevatest roogadest. Menüü on kirjutatud käsitsi tahvlile, selgitused kõlavad inglise keeles. Pakutakse suppi, krevetisalatit, loomaliha riisiga ning hautatud haugi, mille kasuks ma lõpuks otsustan. Kõik toidud maksavad ühepalju – 9.70.
Tellimust vastu võttes juhib baarmen mu tähelepanu buffee- lauale, kus saab endale valada filtreeritud vett, samas seisab kohvikann. Vaevalt jõuan maha istuda, kui mu kala on juba kohal.
„Millest selline nimi – Kitch?” tunnen huvi.
„Lihtsalt niisama, et paremini meelde jääks,” kõlab vastus.
Seda küll, kuid meeldejääva nimetagi on tegemist toreda kohaga: väike ruum, väiksed madalad lauad 2–4 inimesele, madalad diivanid põrandalampide mahedas varjus. Külastajad tunnevad end koduselt, arutades omavahel elavalt ja sundimatult mingeid olulisi asju.
Restorani välisseina moodustavad avarad aknad, millest avaneb suurepärane vaade tänavale. Isegi sombusel päeval pakub ümbruskond meeldivat vaatepilti – nimelt asub Kitch kvartalis, mille majad esindavad skandinaaviapärast art déco stiili.
Vahepeal aga nõuab saabunud toit kogu mu tähelepanu: haugifilee, metsaseenekaste, kartuligratään ja peedilõigud. Toit on ehedalt kodune, igal komponendil on õige, värske ja puhas maitse. Tõsi, filees võinuks olla vähem luid, kuid see on ka kõik, mille kallal norida saab.
À la carte menüü on inspiratsiooni saanud kõigist neljast maailmakaarest: tapas’ed, burgerid, salatid, soojad toidud. Valikuvõimalusi jätkub, esindatud on kana ja mereannid, sealiha- ja taimetoidud.
KUIDAS LEIDA?
Kitch Eat & Drink Yrjönkatu 30, Helsingi
TEKST JA FOTO JEVGENIA GORSKI
Lue lisää samasta aiheesta