Muusika saatel
Vaatamata sellele, et soomlased on põhjarahvas (aga võib-olla just selle tõttu), avavad kõik endast lugupidavad söögikohad oma terrassid juba varakevadel. Ja need tegutsevad hilissügiseni, olles kogu aeg rahvast tulvil!
Helsingi populaarseimal restoranil Kappeli täitub peagi 150 tegutsemisaasta. Kõige rohkem rahvast meelitab Kappeli kokku just soojal aastaajal. Siis on linna ühel suuremal väliterrassil, kuhu korraga mahub suvist melu nautima 350 inimest, päris raske vaba kohta leida. Eriti õhtuste kontsertide ajal: suve jooksul jõuab Kappeli vabaõhulaval üles astuda pea 200 esinejat nii Soomest kui teistest maadest: mängitakse klassikat, džässi, bluusi, rokki, folkmuusi- kat. Muide, suveõhtused vabaõhukontserdid kõlasid siin juba 19. sajandi lõpus.
Kappeli asub Helsingi traditsioonilisel sõlmpunktil ja on tuntud paigana, kus võib kuulda viimaseid uudiseid ja kohata olulisi inimesi. Kappelis on armastanud istuda ka kuulsad luuletajad, kunstnikud ja muusikud. Kui valida koht kohviku või restorani suurte panoraamakende all või terrassil, jääb vaatevälja kogu Esplanadi park, Jumalaema Uinumise kirik ja Kalaturg.
Kappeli ei ole kunagi tühi. Hommikuti on siinses kohvikus hea kohvi juua (kook või tordilõik maksavad 8 eurot, võileivad 9.90, salat 11.90, quiche 10.90). Lõuna ajal võib siia tulla päevasuppi sööma (9.90), mille kõrvale pakutakse mitut sorti leiba, võid, erinevaid seemneid, värsket supirohelist.
Õhtul tõusevad hinnad küll keskmisest kõrgemale, kuid sellest hoolimata Kappelis elu keeb. Siin on rikkalik õlle- ja veinimenüü ning suur valik klassikalisi kokteile.Terrassil on veel eraldi grillimenüü: kana, forell, veiserind (18–24 eurot), Caesari salat (15 eurot), ja kogu toit valmib otse külastajate silme all.
Juhtub nii, et satun Kappelisse sel hetkel, kui vabaõhulaval algab tasuta kontsert: mängitakse ja lauldakse aariaid klassikalistest operettidest. Terrassi keskmine osa, kus valmivad grillroad, on rahvast viimse piirini täis.
Leidub siiski vaba lauake terrassi kaugemas otsas, kus serveeritakse à la carte toite. Menüü on põnev ja vaheldusrikas, ühendades värskeid Soome toiduaineid ja kõrgkulinaariat. Tellin suvemenüüst siiga ja sparglirisotot (34 eurot) ning põhimenüüst kreembrüleed maasikasorbetiga (12 eurot).
Oivaliselt valmistatud kala ja risotot seovad tervikuks kaht sorti krõmpsuvad sparglid, maitseid täiendab kergelt hapukas Hollandi kaste ning sügavust lisab salat rukola, fenkoli ja oliiviõliga.
Kreembrülee muudab ehedalt suviseks maasikasorbetipall, ka värsked marjad sobivad siia hästi. Magustoit moodustabki meeldiva lõpuaktsendi soojale suveõhtule.
Kuidas leida?
Kappeli
TEKST JA FOTOD JEVGENIA GORSKI
Lue lisää samasta aiheesta