Soome lahe juhtiv turismiajaleht
9.4.2014 | Määratlemata

Värske pasta ja valge tuun

Värske pasta ja valge tuun

Helsingi parim Itaalia restoran on TripAdvisori arvates Vaelsa.

 

Tänaval möödudes ei hakka see poolkeldrikorrusel asuv ruum millegagi silma, trepist alla minnes avaneb aga kutsuv Itaalia restoran.

Perenaine Paola Chiodo askeldab ka ise saalis, teenindab külastajaid, vahetab laudlinu. Paola on pärit Itaaliast, kuid elab juba 10 aastat Soomes. Restorani nimi on kombineeritud perenaise kolme tütre eesnimede esitähtedest: Valentina, Elisa ja Sandra – kokku tulebki Vaelsa.

Siin on kõik nii, nagu Paola kodumaal. Pasta on eranditult värskelt tehtud, seda valmistatakse restorani köögis igal hommikul pastamasina abil ise. Ka aedviljad on ainult värsked, mingit külmutamist ja sulatamist siin ei tunnistata. Isegi tomatikaste valmib oma käe all – 4 tundi järjest, nagu seda Itaalias tehakse.

Peale pastade (kõige populaarsem on carbonara) võib end hellitada ka näiteks merest püütud valge tuuni steigiga. Külastajad söövad meelsasti ka taimetoite, lemmikuks on baklažaani-tomatikotletid. Lennult kaob caprese vasikaliha. Itaalia retseptidest ja valmistusviisist peetakse siin rangelt kinni. Muide, soome keelt oskavad kokandushuvilised võivad restorani koduleheküljel osaleda Paola meistriklassides.

Tasub teada, et kuni kella 15 pakutakse siin ainult lõunaeineid, mis tähendab, et à la carte roogasid tellida ei saa. Lõunasöögi saab aga kokku panna Rootsi lauas: salatisegu, selle juurde oliiviõli, palsamiäädikas, oliivi- ja paprikatükikestega Itaalia leib ja pasta, ning loomulikult vesi, kohv ja mõru šokolaad. Alati saab valida midagi ka kolme päevaroa seast, milleks on salat, pasta ja risoto. Lõunasöök maksab 9.70.

Salat on ülivärske, leib suurepärane. Mina valin põhiroaks risoto merandidega. Portsjon on suur, riis al dente, mereande palju ja erinevaid, peale saab riputada oma maitse järgi parmesaani. Toitu oodates võib õppida ka pisut itaalia keelt – seinal on väike soome-itaalia vestlussõnastik.

Need, kes soovivad nädalavahetusel à la carte menüüd nautida, peavad aegsasti kohad kinni panema – nii reede õhtuti kui laupäeval on kõik lauad Vaelsas hõivatud.

KUIDAS LEIDA?

Vaelsa. Annankatu 4, Helsingi

Vaata kaardilt

 

TEKST JA FOTOD JEVGENIA GORSKI

Lue lisää samasta aiheesta