Eesti juurtega restoran
Restoran Bellevue asub Katajanokka linnapoolses otsas, Uspenski katedraali naabruses. Tagasihoidlik fassaad peidab luksuslikku sisu.
PILK MINEVIKKU
Helsingis pole teist sedavõrd pikkade traditsioonide kaudu Eestiga seotud söögikohta, kui seda on restoran Bellevue. Söögikoha asutas Eestist tulnud mees Gri gori Pavloff 1917. aastal. Mõne aja pärast muutis ta oma nime soomepäraseks − Reko Paulo − ja algsest Bellevue kohvikust sai restoran Bellevue.
Tänu eeskujulikule köögile saavutas restoran üsna ruttu väga hea maine. Räägitakse, et kui marssal Mannerheim soovis oma lemmikrestoranis Savoy süüa ehtsat Vene seljankat, siis ei kõlvanud kohapealne supp, vaid see toodi Bellevuest. Praegu on võimalik istuda Bellevues nn Mannerheimi lauas (fotol), kus marssal ise korduvalt einestas. Reko Paulo ja tema abikaasa jäid truuks Vene köögile, mis nõudis esmaklassilise tulemuse saavutamiseks lisaks retseptide heale tundmisele ka annuse vene hinge ja spetsiifilist slaavi melanhooliat.
Vene köögi lahutamatuks osaks on supid, must rukkileib ja mitmesugused küpsetised nagu kulebjaaka, vatruškad, sõrnikud ja tšeburekid. Samuti hapukoor, hapukurgid, mitut moodi valmistatud seened, heeringas, kalamari ja kalaroad. Traditsioonid hõlmavad ka pliine ja paastutoite nagu pasha, baabad ja kulitšid.
Restoranipidamine oli ka toona mitmekülgne tegevus, mis balansseeris sageli lubatu ja keelatu piiril. Kord jäi Reko Paulo politseireidi käigus vahele 135 pudeli salaalkoholi, 17 kg kohvi, 20 paki piibutubaka, 40 karbi Ameerika sigarettide ja 38 paari siidisukkadega!
Alates 1974. aastast on restorani eesotsas tuntud Soome restoranijuht Ragni Rissanen, kes hoiab Bellevue köögi traditsioone au sees. Bellevue pretendeerib vanima Vene restorani tiitlile väljaspool Venemaa piire. Pole vähe neid, kes usuvad, et mitmeid toite valmistatakse seal isegi autentsemalt kui Venemaal.
MENÜÜST JA VEINIDEST
Eelroogadest, mis jäävad laias laastus 10−20 euro vahele, võiks mainida Mannerheimi lemmiksuupistet napsi kõrvale Vorschmack’i, linnumaksabrüleed ning Vene borši pirukaga. Pliine saab tellida seenesalati, heeringamarja, silgulisandi või Soome kaaviariga. Viimane maksab aga 88 eurot 50 grammi! Pelmeenid on metssealihatäidisega ja Gruusia matsoni kastmega. Pearoad jäävad enamuses vahemikku 20−30 eurot. Loomulikult on valikus traditsiooniline Kiievi kotlett, aga ka flambeeritud neerud odrakruubipudruga, strooganov ja kalatoidud. Karuprae eest tuleb maksta 63.90 eurot. Järelroogade nimistus püüab pilku „Armeenia suudlus.” Iseenesestki mõista pakutakse vene moodi teed. Tellida võib ka kolmekäigulisi komplektmenüüsid, mille hinnad jäävad 40−60 euro vahele. Odav see restoran just pole, aga kvaliteet ja traditsioonid maksavad!
Šampanjavalikus leidub Bollingeri, Roedereri ja Dom Perignoni, mille hinnad on paraku keskmise turisti jaoks astronoomilised, ulatudes üle 200 euro pudeli eest. Tavalise vahuveini saab peaaegu 10 korda odavamalt. Veinivalik algab kolmeneljakümneeuroste pudelihindade juures ning liigub kvaliteedi kerkides ülespoole. Veinikeldris leidub limiteeritud kogustes ka Euroopa veinitööstuse tõelisi kvaliteedipärle.
Lõunamenüü on hinna poolest loomulikult soodsam kui à la carte. Kõrgklassi einetamiskogemust saab päevasel ajal lubada endale natuke vähem kui 30 euro eest.
KUST LEIDA? Restoran Bellevue
Rahapajankatu 3, Helsingi. Avatud T−R 11−24, L 17−24, P−E suletud.
TEKST JA FOTOD MATS ÕUN
Lue lisää samasta aiheesta