Värsked uudised Soomest

„The Best Guide for visiting Finland“

Sušibuum Helsingis


13. jaanuar 2016

Sušibuum Helsingis

Jah, suširestorane on Soome pealinnas palju ja need on pea alati rahvast tulvil. Kõikjal pakutakse tõeliselt head sušit ning mitmel pool teevad kokad oma tööd otse külastaja silme ees. Nii mõneski tavarestoranis on rikkalik suši-buffet, seejuures erineva toiduvalikuga lõuna ajal ja õhtul. Sageli sisaldab menüü rikkalikult muidki Jaapani kokakunsti saavutusi. Nii tekib vähehaaval ettekujutus, mida jaapanlased veel peale makide, nigiride ja misosupi söövad.

The Baltic Guide teeb ülevaate Helsingi kesklinna populaarsetest suširestoranidest ja -baaridest.

 

Suši ja disain

Sushibar + Wine on meeleolukas Jaapani köögi hõrgutisi pakkuv baar. Nüüdseks küll juba kaks baari, sest külastajaid jagub. Mõlema baari interjööri autorid on Soome sisekujundajad, kasutades seejuures Arteki ja Marimekko loodud disainiobjekte. 

Mustad lauad-toolid ja autorivalgustid, nüüdiskunst valgetel seintel – hele, kerge ja stiilne. Suši on siin õnnestunult kokku sobitatud põhjamaise kontseptsiooniga: ehedad ja värsked toiduained, minimaalselt töödeldud toit, mis on valmistatud nii, et selle parimad omadused pääseksid maksimaalselt mõjule.

Lõunamenüü sisaldab traditsiooniliselt nii vett kui kohvi ja võimaldab mõtlemapanevat valikut erinevate suširullide, makide, nigiride, sašimide (2−5 tk), misosupi ja salati (3.40−9.20 €) vahel. 12 cl veini maksab 3.90 €.

Mina tellin sašimi (5 €): kolm imeliselt puhta maitsega lõhetükikest pluss nuudlid valgest redisest, ingver ja wasabi. Nüüd tuleb lihtsalt valada sojakastet, lisada wasabi’t ja nautida.   

Proovin ka kimchi salatit hiina kapas ja seesamiseemnetega (4.40 €) – vürtsikas ja pisut hapu, nagu olema peabki.

Peamiselt sisaldab menüü pikka loetelu kõikvõimalikke sušisid, mille hind on keskmiselt 8−10 € eurot 8−10 tk eest. Ka veinivalik on suurepärane.    

Kuidas leida
Sushibar + Wine
Fredrikinkatu 42 , Helsingi
Uudenmaankatu 15, Helsingi
www.sushibar.fi

 

Nii palju, kui jaksad

Kin Sushi tegutseb just sellel põhimõttel. „Söö, palju jõuad!“ kuulutab nende tunnuslause. Ka koht ise on väga tore: lihtne sisustus moodustab neutraalse tausta kõige tähtsamale – suurele buffet-lauale. 

Ja see laud on lookas suširullide, makide ja nigiride all, mida sai kokku loendatud 15 erinevat sorti. Kohe tekib soov hakata püsikliendiks, sest muidugi püüad alguses proovida kõike, ja õnneks on siin ka suši tavapärasest poole väiksem. Kuid selleks, et midagi eriti head veel kord maitsta, jõudu siiski ei jätku. Aga ees on veel ootamas väike salatibaar ja korralik kuumlaud!

Salatilaual võib näha ananasse, porgandeid, maisi, tomateid ja kurke. Kuumlaual on omad ahvatlused: Jaapani omlett köögiviljaga, teravamaitseline sealiha, frititud sibularõngad, kala šampinjonidega, nuudlid, riis. Jah, ja väga põnev kana vardas – pähklitega valmistatud filee pakub meeldivalt magusa maitseelamuse.

Kõik on väga maitsev ja teenindus väga sõbralik, karastusjoogid ja kohv mahuvad hinna sisse. Raha küsitakse igati mõistlikult: tööpäevadel on hind 11.80 €, nädalavahetusel 14.50 €, õhtusel ajal 19.50 €.

Põhimenüü sisaldab veidi suupisteid ja suppe, mõnikümmend erinevat sušit, lisaks kuumad road ja magustoidud.

Kuidas leida
Kin Sushi
Lönnrotinkatu 2, Helsingi
www.kinsushi.fi

 

Jaapani köök

Koto on restoran, mis alustas tegutsemist  juba aastal 1986, enne üleüldise Jaapani toidu buumi puhkemist. Kõik Koto kokad on alati pärit Jaapanist. Siin on hele lakooniline interjöör, mängib vaikne Jaapani muusika.    

Kui tahta tutvuda Jaapani köögiga kogu selle mitmekesisuses, siis on Koto kõige õigem paik. Siin eelistavad käia inimesed, kes püüavad süüvida saladusse, mida ja miks jaapanlased veel peale suši süüa armastavad.

Menüü sisaldab tasakaalustatud valikut igasuguseid mere- ja liharoogasid. Tellida võib kõiki harjumuspäraseid toidukäike: suupisteid, salateid, suppe ja magustoite. Nagu te kindlasti juba ära arvasite, on saadaval ka suur valik sušisid ning väike, aga hea alkoholivalik.

Jäin peatuma põhiroogade leheküljel. Kaalusin tõsiselt, kas võtta lõhet, skumbriat, krevette, looma- või sealiha − kõik erinevates kastmetes või tempura. Lõpuks otsustasin shogayaki kana kasuks ingverikastmes (11.90 €). Kana valmis magusas kastmes, kerge vihjega ingverile. Juurde saab tellida riisi (2.70 €). Kahetsema ei pidanud: toit oli olemuselt lihtne, ent väga maitsev.

Koto lõunamenüü sisaldab 18 erinevat võimalust. Valida võib ühe toidu (näiteks ramen-supi või lõhe teriyaki-kastmes), sušivaagna või mitmest roast koosneva eine vahel. Hinnad jäävad vahemikku 10.50−21.90 €.

Kuidas leida
Koto
Lönnrotinkatu 22, Helsingi
ravintola-koto.fi

 

Eine tatamil

Kabuki оn Helsingi vanimaid Jaapani söögikohti, mille lisaväärtuseks on põnev sisekujundus. Puidust laed, puitvõredega valgustid, puidust paneelid laudu eraldamas. Iga laua keskele on kinnitatud gaasipõleti. Hot pot’iks nimetatud roog tuuakse lauale puljonginõu kujul, mis asetatakse otse tulele. Külastajad kastavad sellesse toidupalasid, olles ka ise osalised söögi valmistamisel.

Kaks tatamil asuvat madalat lauda on kaetud traditsiooniliseks söömaajaks, külastajatele on ette nähtud kohad  põrandal patjadel.

Hiigelpikk menüü sisaldab küllap kõike, mida jaapanlased toiduks tarvitavad alates suupistetest kuni põhiroogadeni. Tellida võib mereande, salateid, lihatoite. Siin asub ka sušigurmaanide paradiis, sest pool menüüd on pühendatud just neile – kokku 80 nimetust!   

Lõuna koosneb tavaliselt mitmest toidust, mille hinnad on 10−19 €. Seekord otsustasin proovida jaapanipärast magustoitu. Kõhklesin rohelise tee jäätise ja punaste ubade jäätise vahel, kuni otsustasin frititud banaani kasuks, mida serveeriti ikka koos jäätisega. Banaan oli valmistatud oskuslikult: pealt küps, seest värske ja sobis koorejäätisega oivaliselt (5.50 €). Kohvi siin ei pakuta, serveeritakse vaid rohelist teed.   

Õigluse huvides tuleb aga kinnitada, et paksude seintega klaasis lauale toodud roheline tee paneb päevale imelise punkti!

Kuidas leida
Kabuki
Lapinlahdenkatu 12, Helsingi
www.kabuki.fi

 

Muud populaarsed sušikohad ja restoranid Helsingis

Boom Room

Tilluke kohvik mõne üksiku tooliga baarileti ja akna ääres.

Väike sušivalik, smuutid ja sarvesaiad. See-eest külluses erinevat kohvi. Lõuna ajal pakutakse ka salateid.   

Lõunamenüü: 8−15 sušit maksab 8.50−16 €, salat lõhe-sashimi’ga 10.20 €.

Kuidas leida
Iso Roobertinkatu 46
https://fi-fi.facebook.com/theboomroomhelsinki/

 

Hanko Sushi

Selle keti avarad, valgusküllased ja stiilsed restoranid tegutsevad suurtes kaubanduskeskustes.  Mõned lauad on Kluuvis paigutatud otse hiigelakvaariumi kõrvale. Hea sušivalik, meeldiv õhkkond. 

Kuidas leida
Aleksanterinkatu 9 (kaubanduskeskus Kluuvi)
Mannerheimintie 20 (kaubanduskeskus Forum)
www.hankosushi.fi

 

Miyako Mama’s Sushi Bar

Väike meeldiv sušibaar. Suurepärane pikk menüü sisaldab kõikvõimalikke sušisorte, sh haruldasemaid teravamaitselisi ja pressitud sušisid. Lisaks hea valik alkoholivabu kokteile.

Lõunamenüü: viis erinevat, 12−16 osast koosnevat sušiassortiid 9.90−14.90 €.

Kuidas leida
Iso Roobertinkatu 11
www.mamasfood.fi/eng

 

Konnichiwa

Uus, küllaltki avar restoran. Tööpäevadel buffet 15 €, õhtuti ja nädalavahetusel 19.50 €. Olemas ka à la carte sušimenüü.

Kuidas leida
Pohjoinen Rautatiekatu 21
www.konnichiwa.fi

 

Fuku Oy

Kena väike söögikoht, saali keskel asub suši ja sooja toidu buffet. Päevase külastuse eest tuleb välja käia 13.90 €, nädalavahetusel 18.90 €, õhtuti 21.50 €.

Kuidas leida
Fredrikinkatu 36
www.ravintolafuku.com

 

Zen Sushi

Meeldiv heledates toonides restoran asub kaubanduskeskuse Galleria Esplanad aatriumis. Korralik valik sušit, lisaks supid, salatid ja magustoidud. Lõunaks pakutakse 8−12 sušit hinnavahemikus 9.60−13.60 €.

Kuidas leida
Kluuvikatu 4 (kaubanduskeskus Galleria Esplanad)
www.zensushi.fi

 

Itamae Lasipalsti

Lahe, violetsete aktsentidega sisekujundus. Väike, kaheksast variandist koosnev assortiimenüü, igas 8−14 sušit. Hinnad  jäävad vahemikku 10−19.50 €.

Kuidas leida
Mannerheimintie 22−24
itamaesushi.fi

 

Ichiban

Lihtsad väiksed restoranid, kus lõunaks pakutakse sušimenüüd (8.90 €)  ja misosuppi (2−3 €).

Kuidas leida
Mikonkatu 8
Urho Kekkosenkatu 1 (kaubanduskeskus Kamppi)
www.ichiban.fi

 

Day&Nite Sushi

Sohvabaar. À la carte menüü sisaldab mitut sušissortiid hinnaga 12.50−32 €. Lõunamenüü 9.20−14 €.

Kuidas leida
Pohjoinen Makasiinikatu 7
www.daynite.fi

 

Kliki aadressil, et näha asukohta.

TEKST JA FOTOD JEVGENIA GORSKI

Vahemere saareke

Vahemere saareke

Hiljuti avatud bistroo Krog Madame on laheda sisekujunduse ja vaheldusrikka menüüga Vahemeremaade stiilis söögikoht.    Esimene mulje kutsub sisenema: bistroo […]

14. jaanuar 2016

Tšehhipäraselt

Tšehhipäraselt

Tšehhi restoran Vltava hiilgab väga hea õllevaliku ja õllekõrvasega.   Muide, peale õlle pakutakse Vltavas tõeliselt laia valikut muidki alkohoolseid […]

08. juuli 2015

Muusika saatel

Muusika saatel

Vaatamata sellele, et soomlased on põhjarahvas (aga võib-olla just selle tõttu), avavad kõik endast lugupidavad söögikohad oma terrassid juba varakevadel. […]

16. juuni 2015

Tärnidega võileib

Tärnidega võileib

Street Gastro pakub suurepäraseid sändvitše kõrgköögi kokkadelt.   Street Gastrot peetakse üheks Helsingi gastronoomilisteks vaatamisväärsuseks. Enne omaenda väikese tänavatoiduketi avamist töötasid […]

08. oktoober 2014

Päikeseline pool

Päikeseline pool

Gastro NOM on särav näide sellest, kuidas on võimalik nautida ülimaitsvat tänavatoitu stiilse restorani katuse all.   Ehkki ühest küljest […]

22. september 2014

Soome stiilis

Soome stiilis

Eino on kohaliku köögi hõrgutisi pakkuv pubi-restoran, kus toit valmib lähiümbruskonnast saadud hooajalisest toorainest. Näiteks on pakutav kala välja tõmmatud […]

20. juuni 2014

Kasulik kiirsöögikoht

Kasulik kiirsöögikoht

Kui just kindlalt ei tea, et siin asub restoran nimega Beefy Queen Jambo, võib sellest lihtsalt mööda kõndida. Samas on […]

17. juuni 2014

Skandinaavia stiilis

Skandinaavia stiilis

Passio on suurepärase köögi ja kohalikust pruulikojast tuleva õllega uus söögikoht.   Sissepääsu juures teadustab reklaam, et siin pakutakse päevarooga, […]

17. juuni 2014